Άφησαν απλήρωτους χιλιάδες εκπαιδευτικούς

Την άμεση αποδέσμευση κονδυλίου ύψους €16 εκατ. περίπου ζήτησε χθες με επιστολή του προς τη Βουλή το Υπουργείο Οικονομικών, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι χιλιάδες εκπαιδευτές που εργοδοτεί το Υπουργείο Παιδείας με συμβόλαια στα απογευματινά και βραδινά εκπαιδευτικά προγράμματα, δεν έχουν πληρωθεί για τις υπηρεσίες που πρόσφεραν τον περασμένο Δεκέμβριο λόγω αυτής της εξέλιξης. Και εάν το κονδύλι δεν αποδεσμευτεί έγκαιρα, τότε δεν θα πληρωθούν ούτε και για τον μήνα Ιανουάριο.

Ειδικότερα, κατά την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2017, η Ολομέλεια της Βουλής δέσμευσε, μεταξύ άλλων, για σκοπούς κοινοβουλευτικού ελέγχου το κονδύλι που αφορά την αγορά υπηρεσιών ύψους €15.980.000, θέτοντας ως προϋπόθεση για την αποδέσμευσή του, τη γραπτή συγκατάθεση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής. Όπως διαπιστώθηκε, οι περισσότεροι βουλευτές δεν γνώριζαν καν ότι το συγκεκριμένο κονδύλι που δέσμευσαν προορίζεται να καλύψει για το έτος 2017 τις δαπάνες για την αγορά υπηρεσιών χιλιάδων  εκπαιδευτών για διδασκαλία στα απογευματινά και βραδινά προγράμματα των Τεχνικών Σχολών, των Επιμορφωτικών Κέντρων, των προαιρετικών και ενιαίων Ολοήμερων Σχολείων καθώς και στα μουσικά – αθλητικά σχολεία.


Τα συμβόλαια και η αγορά υπηρεσιών μπήκαν στη δημόσια εκπαίδευση τον Ιούνιο του 2013 όταν το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε τη διάλυση του Ιδρύματος Διαχείρισης Απογευματινών και Βραδινών Επιμορφωτικών Προγραμμάτων (ΙΔΑΒΕΠ), κρίνοντας ότι οι συγκεκριμένες εκπαιδευτικές ανάγκες πρέπει να καλύπτονται με αγορά υπηρεσιών. Ως αποτέλεσμα τούτου, οι 2.500 περίπου εκπαιδευτικοί του ΙΔΑΒΕΠ πέρασαν στο καθεστώς του αυτοεργοδοτούμενου.

Με το Υπουργείο Παιδείας να ανακοινώνει ότι, εφεξής, η επιλογή των εκπαιδευτών θα γίνεται στη βάση μοριοδότησης μετά από προκήρυξη διαγωνισμού με προμετωπίδα το στοιχείο της ανεργίας. Έχουν, δηλαδή, προτεραιότητα οι αδιόριστοι.

Πηγή: Φιλελεύθερος/Μιχάλης Χατζηστυλιανού