Επιλέγοντας τη βρετανική εκπαίδευση, χωρίς τις επιπτώσεις του Brexit

Σπουδάζεις έξω και όμως είσαι εδώ. Δες πως! Προγράμματα σπουδών σε Βachelors και masters level, σχεδιασμένα αποκλειστικά για τις ανάγκες της αγοράς εργασίας

Οι συνέπειες της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το επονομαζόμενο Brexit, επηρεάζουν όχι μόνο τους ίδιους τους Βρετανούς, αλλά και τους χιλιάδες ξένους φοιτητές που παραδοσιακά επέλεγαν τα βρετανικά πανεπιστήμια για τη συνέχιση των σπουδών τους. Ορισμένες από τις επιπτώσεις που θα υποστούν οι πρωτοετείς, αλλά και οι φοιτητές μεγαλύτερων ετών, είναι άμεσες ενώ άλλες θα γίνουν ορατές σε βάθος χρόνου. Όλες όμως μοιάζουν να δυσχεραίνουν τον βρετανικό εκπαιδευτικό χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για τους φοιτητές του εξωτερικού.
Πιο συγκεκριμένα, οι Έλληνες, όπως και οι υπόλοιποι φοιτητές που κατάγονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέχρι τώρα θεωρούνταν «home students» (ντόπιοι), πλέον αλλάζουν status και θεωρούνται «overseas students» (εξωτερικού).


Η αλλαγή αυτή συνεπάγεται:

  • Αύξηση των διδάκτρων. Αν και ακόμα δεν έχουν αποσαφηνιστεί οι νέοι όροι που θα ισχύσουν, η διαφορά των διδάκτρων για τους φοιτητές εξωτερικού μπορεί να σημειώσει αύξηση μέχρι και 50%. Σύμφωνα με τις δηλώσεις ορισμένων πανεπιστημίων θα εξαιρεθούν οι φοιτητές της ΕΕ που έχουν ήδη ξεκινήσει τις σπουδές τους.
  • Σε περίπτωση που το Ηνωμένο Βασίλειο επιβάλει περιορισμό στις μετακινήσεις θα αλλάξει και ο τρόπος μετακινήσεων των φοιτητών, καθώς δεν θα αρκεί η ελληνική ταυτότητα, αλλά θα απαιτείται η έκδοση φοιτητικής βίζας. Σε αυτήν την περίπτωση οι απόφοιτοι δεν θα έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης διαμονής μετά την αποφοίτηση τους ώστε να αναζητήσουν πιθανή εργασία.
  • Αλλαγή στη χορήγηση φοιτητικών επιδομάτων και δανείων. Μέχρι τώρα αρκούσε η επιβεβαίωση της φοιτητικής ιδιότητας για τη χορήγησή τους, ενώ οι όροι αποπληρωμής ήταν εξαιρετικά ευνοϊκοί καθώς ο μελλοντικός απόφοιτος τα εξοφλούσε από τη δουλειά του σχεδόν άτοκα.
  • Απώλεια χρηματοδότησης ερευνητικών προγραμμάτων. Ένα μεγάλο μέρος των ερευνητικών προγραμμάτων που διεξάγονταν στα βρετανικά πανεπιστήμια χρηματοδοτούνταν από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Οι αλλαγές αυτές θα επηρεάσουν κατεξοχήν του νέους εισαγόμενους, οπότε αναμένεται πως πολλοί από τους απόφοιτους Μέσης Εκπαίδευσης που σχεδίαζαν να εγκατασταθούν στη Βρετανία με το νέο ακαδημαϊκό έτος, θα κατευθυνθούν είτε σε πανεπιστήμια άλλων χωρών είτε σε άλλες εναλλακτικές λύσεις.

Σπουδάζεις έξω και όμως είσαι εδώ: Το παλιό slogan του BCA ηχεί πιο επίκαιρο από ποτέ

Το βασικότερο πλεονέκτημα της μετάβασης στο εξωτερικό είναι η ένταξη του σπουδαστή στον τρόπο ζωής μιας άλλης χώρας με τη φιλοδοξία, συνήθως, μιας επαγγελματικής προοπτικής. Η διεθνής εμπειρία που αναζητούσαν οι φοιτητές στη Μεγάλη Βρετανία μοιάζει πλέον αβέβαιη και πολυδάπανη, ενώ αλλαγές αναμένεται να σημειωθούν και στη απορρόφηση των μελλοντικών αποφοίτων στην εργασιακή αγορά. Η πρόσληψη ενός πολίτη του εξωτερικού θα συνεπάγεται νέες γραφειοκρατικές διαδικασίες, ενώ οι θέσεις εργασίας είναι πολύ πιθανό να μειωθούν καθώς αναμένεται να σημειωθεί επιβράδυνση της βρετανικής οικονομίας.

Το BCA, το παλαιότερο Κολέγιο Βρετανικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα που ιδρύθηκε το 1971, προσφέρει όχι μόνο την πολυπόθητη διεθνή εμπειρία σπουδών, αλλά και 35 προγράμματα σπουδών σε Βachelors και masters level, σχεδιασμένα αποκλειστικά για τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Με ξενόγλωσσο, αλλά και ελληνόφωνο πρόγραμμα, φοιτητές από όλο τον κόσμο έρχονται κοντά μέσω κοινών δραστηριοτήτων, διαμορφώνοντας έτσι την ακαδημαϊκή τους καθημερινότητα σε μία μοναδική εμπειρία ανταλλαγής και δικτύωσης. Ως αποτέλεσμα το ποσοστό επαγγελματικής απορρόφησης των αποφοίτων του είναι 80%. Εξάλλου, η εκπαιδευτική φιλοσοφία του BCA είναι να παρέχει στους φοιτητές του τόσο τη γνώση που προέρχεται από ερευνητές ακαδημαϊκούς, όσο και την πρακτική γνώση που προέρχεται από επαγγελματίες με μακρά εργασιακή και πρακτική εμπειρία.

Η φοίτηση σε ένα κολέγιο βρετανικής εκπαίδευσης χωρίς ο σπουδαστής να χρειαστεί να φύγει από την χώρα του δεν είναι μία ακόμα εναλλακτική λύση, αλλά αποτελεί πλέον την πιο συμφέρουσα επιλογή, τόσο σε οικονομικό όσο σε πρακτικό και εκπαιδευτικό επίπεδο.