Γ. Σωκράτους: Το δημόσιο σχολείο είναι για όλους και έτσι πρέπει να είναι

Αντιδράσεις και συζήτηση προκάλεσαν για ακόμα μια φορά οι βαθμολογίες των Παγκύπριων Εξετάσεων 2017, κυρίως σε σχέση με τους χαμηλούς μέσους όρους που εξασφάλισαν οι μαθητές της Γ΄Λυκείου.

Αν κάποιος αντικρίσει για πρώτη φορά τα αποτελέσματα, ενδεχομένως να βιαστεί να μιλήσει για πρωτόγνωρα χαμηλές βαθμολογίες, ωστόσο το φαινόμενο αυτό δεν είναι φετινό, είναι φαινόμενο επαναλαμβανόμενο εδώ και αρκετά χρόνια.


Με μέσους όρους 8,98 στα Νέα Ελληνικά, 9,31 στην Ιστορία, 9,91 στη Χημεία (2 μονάδες κάτω από τα περσινά), 9,31 στη Βιολογία, 9,68 στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης, ενώ αγγίζουν το χαμηλό 4,59 στα Μαθηματικά Πρακτικής Κατεύθυνσης Τεχνικών Σχολών.

Εκ διαμέτρου αντίθετες είναι οι απόψεις και οι αναλύσεις ΟΕΛΜΕΚ και Υπουργείου Παιδείας για το συγκεκριμένο φαινόμενο.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννο Σωκράτους, “κάθε χρόνο τέτοια εποχή έχουμε το ίδιο φαινόμενο, όλοι να ασχολούνται με τους μέσους όρους και πολλές φορές να βιάζονται να διαμορφώσουν απόψεις, που ενδεχομένως να προκύπτουν και αυθαίρετα, χωρίς την απαιτούμενη ποιοτική ανάλυση των αποτελεσμάτων”.

“Αν δούμε τα αποτελέσματα πριν 10 χρόνια”, συνέχισε, “ο μέσος όρος στα Νέα Ελληνικά ήταν 8,8. Τι σημαίνει; Ότι βελτιωθήκαμε;”, διερωτήθηκε. Σημασία έχει να αναλύσουμε τα ποιοτικά δεδομένα, επέμεινε, καθώς ο μέσος όρος δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις και δεν αποδίδει τα πάντα.

Αν δει κανείς προσεκτικά τα αποτελέσματα στις βαθμολογίες, θα δει ότι υπάρχουν πάρα πολλοί μαθητές που έγραψαν μονάδα, ή 3-4 από τα 20. Αυτό θα πρέπει να δούμε γιατί γίνεται, να αναλύσουμε τους λόγους πίσω από τον βαθμό, έτσι ώστε να έχουμε μια σφαιρική και ορθή αντίληψη του τι συμβαίνει, επεσήμανε.

Προχώρησε όμως και ένα βήμα πιο κάτω, λέγοντας ότι θα πρέπει να δούμε σε ποιες ερωτήσεις αποτυγχάνουν, σε τι τύπο ερωτήσεων αποτυγχάνουν οι μαθητές, έτσι ώστε να δούμε πώς θα τους ενισχύσουμε ποιοτικά.

Το δημόσιο σχολείο, τόνισε, δεν έχει την ευχέρεια να επιλέγει μαθητές, είναι σχολείο για όλους και έτσι πρέπει να είναι. Είτε ένα παιδί είναι αλλόγλωσσο είτε είναι παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, είτε με ελλειμματική προσοχή, είτε μαθητές με ψηλές επιδόσεις, είτε με χαμηλές επιδόσεις, η θέση τους είναι στο δημόσιο σχολείο.

Θα πρέπει το Υπουργείο να προχωρήσει σε αναλυτική ποιοτική μελέτη πάνω στα αποτελέσματα των μαθητών, έτσι ώστε να κτίσουμε ουσιαστικά για το μέλλον αντί να βγάζουμε συμπεράσματα έτσι αβίαστα, επεσήμανε.

Σε λίγους μήνες, συνέχισε, “αρχίζει η νέα σχολική χρονιά, το Υπουργείο έχει κάνει αλλαγές με νέο αναλυτικό πρόγραμμα. Είμαστε έτοιμοι; Είναι έτοιμο το εκπαιδευτικό υλικό; Θα γίνει επιμόρφωση των εκπαιδευτικών έγκαιρα και αποτελεσματικά; Μιλούμε για διαφοροποίηση ύλης, για διαφοροποίηση διδακτικής μεθοδολογίας, αλλαγή στους διδακτικούς στόχους των μαθημάτων… Μήπως θα βρεθούμε του χρόνου στην ίδια φάση με φέτος και να συζητάμε το τι έφταιξε;”, διερωτήθηκε.

Το πρόβλημα είναι οι εξετάσεις λέει το Υπουργείο

Σύμφωνα με την προϊστάμενη της Υπηρεσίας Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας, κα Τέρψα Κωνσταντινίδου, δεν υπήρξαν σοβαρές και αξιοσημείωτες αυξομειώσεις σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.

Η Τέρψα Κωνσταντινίδου τόνισε ότι η προσοχή μας θα πρέπει να στραφεί αλλού. Θα πρέπει να εστιάσουμε στο ότι τόσα χρόνια έχουμε εξετάσεις όπου με το ίδιο εξεταστικό δοκίμιο προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε ταυτόχρονα δυο διαφορετικούς σκοπούς:

  • σκοπός διαμόρφωσης τελικής βαθμολογίας για σκοπούς απόλυσης
  • σκοπός σύγκρισης και ένταξης σε ακαδημαϊκά ιδρύματα

Στο στοιχείο αυτό απέδωσε τα αποτελέσματα των τελευταίων χρόνων η κα Κωνσταντινίδου, τονίζοντας, ταυτόχρονα, ότι το Υπουργείο εντόπισε αυτό το δεδομένο και για τον λόγο αυτό πρότεινε και εγκρίθηκε ο διαχωρισμός των εξετάσεων τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: Ant1iwo