Εξετάσεις Μετάταξης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Τον θεσμό των εξετάσεων μετάταξης θα εγκαινιάσουν αυτές τις μέρες, 232 ένοικοι της Α’ Λυκείου.

Πρόκειται για τους μαθητές που έκαναν δεύτερες σκέψεις ως προς τις επιλογές τους και αποφάσισαν ότι θέλουν να αλλάξουν σχολικό προσανατολισμό. Για να μπορέσουν, όμως, να ακολουθήσουν διαφορετική κατεύθυνση στη Β’ τάξη, από εκείνη στην οποία οδηγούν τα δύο μαθήματα ειδίκευσης που είχαν διαλέξει για φέτος, θα πρέπει να λάβουν μέρος στις εν λόγω εξετάσεις.


Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας που εξασφάλισε ο «Φ», οι 232 μαθητές αποτελούν το 3,7% του συνολικού πληθυσμού της Α’ Λυκείου και κατανέμονται ως εξής ανά επαρχία:

  • 75 στη Λευκωσία,
  • 83 στη Λεμεσό,
  • 54 στη Λάρνακα
  • και 20 στην Πάφο.

Οι εξετάσεις μετάταξης θα διεξαχθούν με ευθύνη του κάθε σχολείου την περίοδο 16 Μαΐου έως 24 Ιουνίου και ο κάθε συμμετέχων θα δώσει από ένα μέχρι τρία μαθήματα. Αυτό θα εξαρτηθεί από την κατεύθυνση που επιθυμεί να ακολουθήσει του χρόνου, σε συνδυασμό με την ομάδα μαθημάτων προσανατολισμού (ΟΜΠ) που παρακολούθησε φέτος.

Τα πιο πάνω απορρέουν από το πλαίσιο λειτουργίας του νέου τύπου Λυκείου, ο οποίος ξεκίνησε να εφαρμόζεται κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά στην Α’ τάξη, με την εισαγωγή των τεσσάρων ΟΜΠ. Τον ερχόμενη Σεπτέμβρη θα επεκταθεί στη Β’ τάξη, με την καθιέρωση των έξι κατευθύνσεων, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2017 θα εφαρμοστεί και στην Γ’ τάξη. Οι μαθητές πάντως, διέψευσαν τις προβλέψεις των εκπαιδευτικών, για μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στις εξετάσεις μετάταξης.

Και αυτό εξαιτίας, κυρίως, του μεγάλου αριθμού εφήβων που επέλεξαν ως μαθήματα προσανατολισμού τα Μαθηματικά και τη Φυσική. Να θυμίσουμε ότι το 41% των μαθητών της Α’ τάξης, προτίμησαν τη συγκεκριμένη ΟΜΠ η οποία οδηγεί στο πρακτικό ή αλλιώς στην κατεύθυνση «Θετικών Επιστημών, Βιοεπιστημών, Πληροφορικής, Τεχνολογίας». Παρόλα αυτά, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε από πλευράς Υπουργείου Παιδείας, οι μαθητές φαίνεται να είναι σίγουροι για τις επιλογές τους.

Πηγή: Φιλελεύθερος/Χριστίνα Κυριακίδου