Κατάργηση των αδικαιολόγητων απουσιών στα σχολεία

Τέρμα οι αδικαιολόγητες απουσίες, τέρμα οι κοπάνες από τα θρανία. Το υπουργείο Παιδείας έθεσε ως στόχο τη ριζική αλλαγή του πλαισίου που διέπει τη φοίτηση των μαθητών, περιορίζοντας αισθητά τον αριθμό των δικαιολογημένων απουσιών από τις αίθουσες διδασκαλίας και καταργώντας πλήρως τις αδικαιολόγητες. Με βάση τους νέους προτεινόμενους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, αδικαιολόγητη απουσία από την τάξη, θα ισοδυναμεί με διάπραξη πειθαρχικού παραπτώματος και ως τέτοιο θα τιμωρείται.

Οι σχετικοί κανονισμοί ετοιμάστηκαν από ειδική επιτροπή που διόρισε ο αρμόδιος Υπουργός. Την περασμένη βδομάδα στάλθηκαν στους εμπλεκόμενους φορείς και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που καθορίστηκε, αρχές Μαΐου όλοι οι εταίροι πρέπει να καταθέσουν τα σχόλια και τις απόψεις τους. Στη συνέχεια θα προωθηθούν στη Γενική Εισαγγελία για νομοθετικό έλεγχο και απώτερος σκοπός είναι η έγκαιρη ψήφισή τους από τη Βουλή, ώστε να τεθούν σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο.


Καθηγητές του δημοσίου καταγγέλλουν φροντιστηριούχους, ότι προτού κλείσουν τα σχολεία για το Πάσχα, καλούσαν τους μαθητές τους σε ιδιαίτερα μαθήματα κατά τις πρωινές ώρες. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στον «Φ», την προηγούμενη βδομάδα αρκετοί τελειόφοιτοι απουσίαζαν από τις αίθουσες διδασκαλίας των Λυκείων, προκειμένου να βρίσκονται στις αίθουσες των φροντιστηρίων. Τα πιο πάνω επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής της ΟΕΛΜΕΚ, Δημήτρης Ταλιαδώρος. Ανέφερε ότι το φαινόμενο αυτό αποτελεί μιαν από τις παθογένειες του εκπαιδευτικού συστήματος. Χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι, μαθητές αντί να παρακολουθούν την κανονική φοίτηση στο σχολείο, επιλέγουν το φροντιστήριο, για σκοπούς προετοιμασίας για τις Παγκύπριες Εξετάσεις. «Είναι γι’ αυτό», συνέχισε, «που πρέπει να τροποποιηθούν οι υφιστάμενοι κανονισμοί, να πάψουν να υπάρχουν αδικαιολόγητες απουσίες, να μειωθούν οι δικαιολογημένες και συγχρόνως να θεσμοθετηθεί η ενισχυτική και υποστηρικτική διδασκαλία».

Στο μεταξύ, το υπουργείο Παιδείας κυκλοφόρησε εγκύκλιο με θέμα τη λειτουργία των δημόσιων σχολείων κατά την περίοδο Μαΐου – Ιουνίου. Με βάση το περιεχόμενο της επιστολής, «τα μαθήματα θα διεξάγονται κανονικά και τα σχολεία θα λειτουργούν εύρυθμα, με το σύνηθες ωρολόγιο πρόγραμμα, μέχρι και την τελευταία ημέρα των μαθημάτων». Όσο για το θέμα των μαθητών που απουσιάζουν, τονίζει ότι οι απουσίες θα συνεχίσουν να καταχωρούνται με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

Ειδικά για την τελευταία μέρα φοίτησης των μαθητών, τονίζει τα εξής:

α) Η έκφραση των αισθημάτων χαράς και ενθουσιασμού πρέπει να διέπεται από ευγένεια και κοσμιότητα. Επιπόλαιες ενέργειες όπως η χρήση επικίνδυνων αντικειμένων από τους μαθητές είναι δυνατό να προκαλέσουν αθεράπευτες βλάβες στους ίδιους και στους συμμαθητές τους.

β) Επιβάλλεται να επιδειχθεί σεβασμός στη σχολική περιουσία και στην ξένη ιδιοκτησία, δημόσια και ιδιωτική.

γ) Δεν θα γίνει ανεκτή οποιαδήποτε ενέργεια που προσβάλλει τη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα και σε περιπτώσεις παρεκτροπών, τα σχολεία πρέπει να επιβάλουν παραδειγματικές τιμωρίες.

δ) Η συμμόρφωση των μαθητών στον κώδικα οδικής κυκλοφορίας είναι επιβεβλημένη.

Το υπουργείο προειδοποιεί, τέλος, ότι αποφασίστηκε από κοινού με την Αστυνομία, «η επίδειξη μηδενικής ανοχής σε κάθε ενέργεια που αμαυρώνει το όνομα των σχολείων και της δημόσιας εκπαίδευσης».

Πηγή: Φιλελεύθερος