Κατοχυρώνεται το αδιάβλητο των Παγκύπριων εξετάσεων

Παγκύπριες Εξετάσεις

Σε νέα πρόταση, με επιπρόσθετες δικλίδες ασφαλείας για το αδιάβλητο των παγκύπριων εξετάσεων, κατέληξαν μετά από συζήτηση ο υπουργός Παιδείας, Κώστα Καδής και ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Δημήτρης Ταλιαδώρος. Όπως  διασαφήνισε ο κ. Καδής, «το νέο κείμενο στάλθηκε για νομοτεχνικό έλεγχο και πλέον είναι ενσωματωμένο στη νομοθεσία που βρίσκεται στη Βουλή για τις εν λόγω εξετάσεις». Η νέα πρόταση φαίνεται να διατηρεί την ύπαρξη δύο Επιτροπών (Θεματοθέτησης – Ελέγχου), περιγράφοντας με ακρίβεια τη δημιουργία των δοκιμίων, τις λειτουργίες των επιτροπών και τα χαρακτηριστικά των θεματοθετών.

Πιο συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η σύσταση της πενταμελούς Επιτροπής Θεματοθέτησης (ένας επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης, τρεις καθηγητές με  πενταετή εμπειρία και όπου είναι δυνατόν, ένας ακαδημαϊκός δημόσιων ΑΑΕΙ), η οποία θα έχει ως όρο εντολής την ετοιμασία ενός προκαταρκτικού εξεταστικού δοκιμίου και θα συνέρχεται 24 – 48 ώρες πριν την καθορισμένη μέρα και ώρα της εξέτασης του κάθε μαθήματος.


Αφού ετοιμαστεί το δοκίμιο, τα μέλη της Επιτροπής Θεματοθέτησης παραμένουν στον χώρο του καταρτισμού των θεμάτων, για να συνεργαστούν στη συνέχεια με τη διμελή Επιτροπή Ελέγχου. Αρμοδιότητα της Επιτροπής Ελέγχου είναι η λεπτομερής αξιολόγηση και έλεγχος, καταθέτοντας εγγράφως παρατηρήσεις, διορθώσεις, ενστάσεις, εισηγήσεις. Σκοπός της Επιτροπής είναι να διασφαλίσει την ορθότητα, την εγκυρότητα και την αξιοπιστία των εξετάσεων.

Σε περίπτωση που παρουσιαστεί διαφωνία κατά τη διαδικασία, η νέα πρόταση προβλέπει οι αποφάσεις να λαμβάνονται κατόπιν ψηφοφορίας. Σε αυτήν μετέχουν από κοινού όλα τα μέλη και των δύο Επιτροπών (Θεματοθέτησης – Ελέγχου), ως ένα ενιαίο σώμα. Τα μέλη της Επιτροπής Θεματοθετών και της Επιτροπής Ελέγχου δεν αποχωρούν από τον χώρο της θεματοθέτησης παρά μόνο αφού παρέλθουν σαράντα λεπτά από την έναρξη της εξέτασης του μαθήματος και την παράδοση των θεμάτων στους εξεταζόμενους.

«Παρά την πεποίθηση ότι η πρόταση που είχαμε καταθέσει στη Βουλή εξασφάλιζε το αδιάβλητο, εντούτοις εκφράστηκαν κάποιοι προβληματισμοί. Με την επιθυμία να μην υπάρξει ούτε η παραμικρή ανησυχία γύρω από τις εξελίξεις, είδαμε συνολικά τη διαδικασία και βάλαμε επιπρόσθετες δικλίδες ασφαλείας, ώστε να μην υπάρχει το παραμικρό ψεγάδι ως προς το αδιάβλητο της θεματοθέτησης. Την τελική διευθέτηση, τη συζητήσαμε με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις. Αναμένεται πλέον η παρουσίαση της πρότασης στην Επιτροπή Παιδείας της Τετάρτης αλλά και να περάσει προς ψήφιση από τη Βουλή το συντομότερο δυνατό».

Αναφορικά με τη νέα πρόταση ο εκπρόσωπος των καθηγητών κ. Ταλιαδώρος, ο οποίος πολλάκις είχε διατυπώσει τις ανησυχίες του, τόσο για τη διαρροή των θεμάτων όσο και για το πλήγμα που θα δεχόταν η αξιοπιστία των εξετάσεων, σχολίασε εμφανώς ικανοποιημένος: «Έγινε κατορθωτό να καταλήξουμε σε μια πρόταση που θα διασφαλίζει και θα ενισχύει ακόμη περισσότερο το αδιάβλητο των παγκύπριων εξετάσεων, το οποίο είχε προτάξει η ΟΕΛΜΕΚ».

Πηγή: Φιλελεύθερος/Δέσποινα Ψύλλου