Οδηγός επιβίωσης για φοιτητές

Το σχολείο τελείωσε, η δοκιμασία των Πανελληνίων ξεπεράστηκε με απόλυτη επιτυχία και μετά από ένα καλοκαίρι γεμάτο διακοπές, παγωτά και μπάνια, ήρθε η ώρα να ξεκινήσεις το επόμενο μεγάλο κεφάλαιο της ζωής σου. Ελληνικό Πανεπιστήμιο λοιπόν.

Αρχικά καλωσόρισες και συγχαρητήρια. Να είσαι σίγουρος ότι τα χρόνια που έρχονται θα είναι τα καλύτερα της ζωής σου. Το ξέρω ότι ακούγεται υπερβολικό. Κι εγώ όταν είχα ακούσει αυτά τα λόγια να βγαίνουν από το στόμα του πρύτανη στην εκδήλωση καλωσορίσματος των πρωτοετών φοιτητών στη σχολή μου, την ίδια αντίδραση είχα. “Τι λέει αυτός, μια χαρά τα περνούσα μέχρι σήμερα”. Σήμερα, νοσταλγώ διαρκώς την φοιτητική μου ζωή.


Το μόνο βέβαιο είναι ότι μπροστά σου ανοίγεται ένας νέος, ανεξερεύνητος δρόμος. Οι σταθερές του σχολείου, οι συμμαθητές σου, οι καθηγητές που συνήθισες, το κορίτσι που σε ταλαιπώρησε σε όλο το Λύκειο, δίνουν τη θέση τους σε νέες καταστάσεις και εμπειρίες. Και σε νέα κορίτσια. Μην αγχώνεσαι όμως.

Ξεκίνα τις γνωριμίες από την πρώτη ημέρα

Η πρώτη ημέρα στο Πανεπιστήμιο μοιάζει λίγο με την πρώτη ημέρα στο σχολείο, με τη διαφορά ότι δεν είσαι πια πέντε χρονών και το να μιλήσεις σε κόσμο που δεν γνωρίζεις είναι κάπως πιο εύκολο.

Μην κάθεσαι σε μια γωνία ακούνητος και αμίλητος. Κάνε γνωριμίες, μίλα σε κόσμο, εξέφρασε τις απορίες σου, δικτυώσου. Το έργο της επικοινωνίας στο κάνει ακόμα πιο εύκολο το CU, με τα Student Xclusive πακέτα για το κινητό και τις Student Xclusive προσφορές για ατέλειωτο σερφάρισμα στο internet και σταθερό τηλέφωνο.

Να θυμάσαι μόνο ένα πράγμα: οι περισσότεροι είναι στην ίδια θέση με σένα. Αγχωμένοι, έξω από τα νερά τους, σε ένα νέο περιβάλλον. Γίνε εσύ αυτός που θα σπάσει τον πάγο και ξεκίνα μια νέα παρέα. Όταν με το καλό αποφοιτήσετε, θα θυμάστε αυτήν την αμήχανη πρώτη γνωριμία και θα γελάτε.

Ανακάλυψε την περιοχή γύρω από την σχολή σου

Η περιοχή που βρίσκεται η νέα σου σχολή θα είναι για τα επόμενα χρόνια η “γειτονιά” σου. Φρόντισε να ανακαλύψεις κάθε μυστικό της. Ποιο είναι το καλύτερο και φθηνότερο εστιατόριο για μια μπουκιά μέτα το μάθημα και πού κρύβεται η πιο άνετη και ζεστή καφετέρια για λίγο κουτσομπολιό ανάμεσα στις διαλέξεις; Πού θα πιεις το φθηνότερο κοκτέιλ όταν μια κουραστική ημέρα φτάνει στο τέλος της;

Αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα οφείλουν να απαντηθούν νωρίς. Αξιοποίησε τις πρώτες ημέρες στη νέα σου σχολή για βόλτες και “έρευνα”, ώστε να καθιερώσεις από νωρίς τα στέκια της παρέας σου.

Εκμεταλλεύσου όλες τις φοιτητικές προσφορές

Η εγγραφή στο Πανεπιστήμιο σε ανταμείβει με γνώσεις, γνωριμίες, εμπειρίες και πολλά ακόμη εφόδια. Καλά όλα αυτά, αλλά σε ανταμείβει και με κάτι ακόμα, εξίσου σημαντικό: το φοιτητικό πάσο.

Ως φοιτητής, δικαιούσαι έκπτωση στα θέατρα, τους κινηματογράφους, τις συγκοινωνίες, τα μουσεία και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ενώ οι προσφορές που απευθύνονται σε φοιτητές είναι αμέτρητες.

Εκμεταλλεύσου τις όλες. Γύρνα την πόλη με το μετρό, πήγαινε σινεμά, εξερεύνησε τα μουσεία στα οποία δεν είχες πάει μέχρι σήμερα ή απλά θέλεις να ξαναπάς. Όπου και να πηγαίνεις, μην ξεχνάς να ρωτήσεις αν υπάρχουν φοιτητικές προσφορές.

Φυσικά, μην αφήσεις να πάνε χαμένες οι απίστευτες προσφορές του CU Around με εκπτώσεις σε θέατρα, σινεμά, νυχτερινά μαγαζιά και λαϊβάδικα, ταξίδια και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, φαγητό, καφέ, ρούχα, καλλυντικά, γυμναστήρια ακόμα και tattoos.

Φρόντισε να παρακολουθείς όσα περισσότερα μαθήματα μπορείς

Ναι, το ξέρω, είμαι βαρετός. Εσύ θέλεις να κάνεις όσες περισσότερες βόλτες μπορείς, να εκμεταλλευτείς την ξαφνική ελευθερία που σου παραχωρήθηκε και να ξεκουραστείς από μια χρονιά γεμάτη άγχος και διάβασμα.

Μαζί σου, όλοι οι φοιτητές έτσι σκέφτονται το πρώτο διάστημα των σπουδών τους. Μια φιλική συμβουλή όμως: Στο πρόγραμμα σπουδών σου μπορεί να κρύβονται χρήσιμα μαθήματα και καθηγητές που έχουν κάτι να προσφέρουν.

Είναι κρίμα να αφήνεις ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία που κέρδισες με το δικό σου μόχθο, για να πιεις ένα καφέ παραπάνω. Το λιγότερο που μπορείς να κάνεις είναι μια αναγνωριστική βόλτα σε κάθε νέο μάθημα, για να διαπιστώσεις ποια αξίζουν την συνεχή παρουσία σου.

Σε κάθε περίπτωση, εντόπισε την καλύτερη πηγή σημειώσεων

Εγώ τη συμβουλή μου την προσέφερα. Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς. Κι εγώ ως πρωτοετής φοιτητής δεν είχα σαν βασικό μου μέλημα την παρακολούθηση όλων των μαθημάτων.

Επειδή λοιπόν σίγουρα θα μείνεις πίσω στην ύλη, φρόντισε να βρεις τους φοιτητές εκείνους που όχι μόνο παρακολουθούν ανελλιπώς αλλά κρατάνε και τις πιο καίριες σημειώσεις. Τα λεγόμενα S.O.S, αυτά που θα κληθείς να απαντήσεις όταν έρθει η ώρα της εξεταστικής.

Μόλις τους εντοπίσεις, προσέγγισέ τους ευγενικά και ζήτα το πολύτιμο υλικό τους. Μην νομίζεις ότι είναι εύκολο, αρκετοί θα αρνηθούν να σου το παραχωρήσουν. Μην ξεχνάς ότι όσο εσύ έπινες αραχτός τους καφέδες σου εκείνοι δήλωναν “παρών” στο αμφιθέατρο για να κάνουν τη βρώμικη δουλειά.

Θα πρέπει να είσαι πειστικός, συμπαθής και επίμονος. Σε κάθε περίπτωση, θα τη βρεις την άκρη. Μόλις με το καλό την βρεις, θα μπορείς άφοβα να επικοινωνείς συνέχεια με τη “χρυσή πηγή” των σημειώσεων. Η Vodafone CU φροντίζει γι’ αυτό με το πρόγραμμα CU Xclusive.

Μην παραγγέλνεις συνέχεια απ’ έξω

Πέρασες σε Πανεπιστήμιο άλλης πόλης και ετοιμάζεσαι να μείνεις για πρώτη φορά μόνος σου; Αρχικά σταμάτα να πανηγυρίζεις και να φαντάζεσαι όλα αυτά που μπορείς να κάνεις τώρα που δεν θα έχεις τους γονείς σου πάνω από το κεφάλι σου.

Δεν λέω, είναι υπέροχη αυτή η ξαφνική αίσθηση ανεξαρτησίας, όμως θα πρέπει να σκεφτείς και όλες τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνεις. Πλυντήρια, καθαριότητα και το βασικότερο όλων: το φαγητό.

Τώρα που δεν έχεις κάποιον να μαγειρεύει για σένα, θα πρέπει να βρεις μόνος σου τις λύσεις. Οι παραγγελίες και το να τρως διαρκώς έξω δεν είναι βιώσιμες λύσεις, αφενός επειδή θα ματώσεις οικονομικά κι αφετέρου επειδή θα γυρίσεις σπίτι σου τα Χριστούγεννα διπλάσιος.

Φοβάμαι πως ήρθε η ώρα να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου. Εκτός από την κατάσταση, πάρε και καμιά κατσαρόλα και κανένα τηγάνι στα χέρια σου και μάθε να μαγειρεύεις. Αν το να φτιάχνεις το φαγητό σου κάθε μέρα δεν είναι εφικτή λύση, στη λέσχη της σχολής σου θα βρεις συνήθως φτηνό και καλό φαγητό. Καλή όρεξη.

Γέμισε τον ελεύθερο χρόνο σου δημιουργικά

Το πρόγραμμα ενός μαθητή Λυκείου είναι αρκετά πιεσμένο. Σχολείο, διάβασμα και φροντιστήριο γεμίζουν τις ημέρες σου, αφήνοντας ελάχιστο χρόνο για να ασχοληθείς με αυτά που πραγματικά σου αρέσουν.

Αυτές οι ημέρες ανήκουν στο παρελθόν. Πλέον, θα βρεθείς με τόσο ελεύθερο χρόνο που δεν θα ξέρεις πως να τον διαχειριστείς. Το να τον γεμίσεις με ταινίες, σειρές, playstation και ποτά είναι μια λύση.

Προσωπικά, θα σου πρότεινα να εκμεταλλευτείς και τα διάφορα σεμινάρια και εργαστήρια που σου προσφέρει η σχολή σου, για να μάθεις μια έξτρα ξένη γλώσσα ή να δοκιμάσεις την τύχη σου στην υποκριτική.

Αν δεν εξερευνήσεις τώρα τα ταλέντα και τις δεξιότητές σου κυνηγώντας κάτι δημιουργικό, δεν θα το κάνεις ποτέ και θα το μετανιώσεις πικρά.

Φρόντισε να μην κάνεις ομαδικές εργασίες με τα λάθος άτομα

Θα διαπιστώσεις ότι αρκετά μαθήματα της σχολής σου απαιτούν ομαδικές εργασίες, κάποιες φορές ακόμη και αντί του παραδοσιακού τρόπου εξετάσεων.

Μην βιαστείς να ενθουσιαστείς, τα πράγματα δεν είναι όσο απλά ακούγονται. Αν μπλέξεις σε εργασίες με τα λάθος άτομα, κινδυνεύεις είτε να κοπείς στο μάθημα είτε να βρεθείς να κάνεις όλη τη δουλειά μόνος σου.

Όσο πιο καλά ξέρεις αυτούς που θα συνεργαστείς, τόσο μικρότερο είναι το ρίσκο που αναλαμβάνεις. Διαφορετικά, μπορεί να βρεθείς να κυνηγάς κάποιον του οποίου το μικρό όνομα αγνοούσες πριν από μερικά 24ωρα.

Πίστεψέ με, είναι τουλάχιστον άβολο να ρωτάς έναν σχεδόν άγνωστο σε σένα άνθρωπο αν είναι κοντά στην ολοκλήρωση του δικού του σκέλους της εργασίας κι εκείνος να σε διαβεβαιώνει ότι εργάζεται σκληρά, ενώ από πίσω ακούγεται η μουσική και η φασαρία ενός μπαρ.

Πήγαινε έστω σε μια συνέλευση για την εμπειρία

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, προσπάθησε να μην εμπλακείς και πολύ στον μαγικό κόσμο των κομματικών παρατάξεων μέσα στις σχολές. Αντίθετα, κράτα όσο μπορείς μια ουδέτερη στάση. Γίνε η Ελβετία της σχολής σου, δεν υπάρχει καμία ντροπή σε αυτό.

Όμως. Αξίζει να πας έστω και σε μια συνέλευση του τμήματός σου για να δεις τον τρόπο λειτουργίας, τις διαφορετικές φωνές και να λάβεις μέρος σε μια ψηφοφορία. Πού ξέρεις, ίσως ζήσεις από κοντά κι έναν από τους περιβόητους τσακωμούς.

Φρόντισε απλά να κρατήσεις τις αποστάσεις σου.

Μην χάσεις την ευκαιρία για εκδρομές

Από απλές εκδρομές στην Αράχωβα και τη Μύκονο, μέχρι ταξίδια ζωής στη Νέα Υόρκη και το Τόκιο (αν έχεις περάσει σε κάποια σχολή Αρχιτεκτονικής), το Πανεπιστήμιο θα σου προσφέρει πολλές αφορμές για όμορφες αποδράσεις σε τιμές ευκαιρίας.

Μην τις σνομπάρεις. Ειδικά κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους, μια εκδρομή, έστω και μέχρι την Αράχωβα, αποτελεί την ιδανική ευκαιρία για νέες γνωριμίες παντός τύπου.

Α! Μην αγνοήσεις και το πρόγραμμα Erasmus. Δεν προσφέρεται μεν από το πρώτο έτος, όμως καλό θα είναι να αρχίσεις να ψάχνεσαι από νωρίς. Μισός χρόνος σε κάποια πόλη της Ευρώπης, δίχως ιδιαίτερες υποχρεώσεις δεν είναι κάτι που σου προσφέρεται συχνά. Προσωπικά, ακόμη μετανιώνω που απέρριψα αυτή την ευκαιρία.

Πηγή: oneman.gr