Πάνε σε δημοψήφισμα για τρία «καυτά» ζητήματα οι μαθητές

Παγκύπριες Εξετάσεις

Η ΠΣΕΜ συγκαλεί από χθες Γενικές Συνελεύσεις σε κάθε σχολείο, προκειμένου το μαθητικό κίνημα να ενημερωθεί και να εκφράσει τις απόψεις του επί σειρά ζητημάτων και να ετοιμάσει σχετικό υπόμνημα, το οποίο θα παρουσιάσει στον Υπουργό Παιδείας

psem


Σε δημοψήφισμα για τρία «καυτά» ζητήματα που ταλανίζουν τους μαθητές προχωρεί η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ). Το δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια των Γενικών Συνελεύσεων των μαθητών ανά σχολείο.

Όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση της Επιτροπής, «εδώ και 22 χρόνια το μαθητικό κίνημα της Κύπρου έχει καταφέρει, μετά από μακροχρόνιους αγώνες, τη νόμιμη έκφρασή του σε όλα τα επίπεδα, στα τμήματα με τα Συμβούλια Τμημάτων (Σ.Τ.) στα σχολεία με τα Κεντρικά Μαθητικά Συμβούλια (Κ.Μ.Σ.), στις επαρχίες με τις Επαρχιακές Συντονιστικές Επιτροπές Μαθητών (ΕΣΕΜ).

Αυτά τα 22 χρόνια που οι αναγνωρισμένες πλέον ΕΣΕΜ και ΠΣΕΜ δραστηριοποιούνται, ο μαθητόκοσμος της Κύπρου βρίσκει τη νόμιμη έκφρασή του, απέκτησε επιτέλους λόγο στα ζητήματα που τον αφορούν, ανέπτυξε δράση αυτόνομη, αγωνίζεται οργανωμένα για τα δικαιώματά του.

Σίγουρα όμως χρειάζονται πολλά να γίνουν ακόμα. Στο πλαίσιο λοιπόν της αναγκαιότητας για καλύτερο συντονισμό όλων των εκλεγμένων συμμαθητών μας, θα πραγματοποιηθούν και φέτος Γενικές Συνελεύσεις ανά σχολείο, με σκοπό να μαζέψουμε τα προβλήματα όλων των σχολείων», προστίθεται.

Η διαδικασία

Όσον αφορά τις Γενικές Συνελεύσεις κατά σχολείο, αυτές ξεκίνησαν χθες και θα ολοκληρωθούν στις 12 Δεκεμβρίου. Σε κάθε Γενική Συνέλευση συμμετέχουν τα πέντε μέλη των Συμβουλίων Τάξεων όλων των τάξεων και το πλαίσιο συζήτησης θα αφορά θεματικές που έχουν να κάνουν με την κάθε σχολική μονάδα ξεχωριστά (αιτήματα ΠΣΕΜ, εσωτερικοί κανονισμοί, εγκαταστάσεις, σχέσεις μαθητών-καθηγητών, δραστηριότητες ΚΜΣ κλπ).

«Το ΚΜΣ κάθε σχολείου το οποίο θα προεδρεύει των Γενικών Συνελεύσεων θα πρέπει να ετοιμάσει υπόμνημα με τα θέματα που θα συζητηθούν, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία και να μεταφερθούν στις κατά τόπους ΕΣΕΜ. Όλα τα σχολεία παρακαλούνται όπως πραγματοποιήσουν τις Γενικές Συνελεύσεις και να αποστείλουν τα πορίσματά τους προς τις ΕΣΕΜ. Οι Γ.Σ. είναι τεράστιας σημασίας για την επίλυση των προβλημάτων του σχολείου, αλλά και για εμπέδωση στον μαθητόκοσμο της εμπλοκής του στα κοινά», αναφέρεται περαιτέρω.

Τα ερωτήματα

Σε σχέση με το δημοψήφισμα, επισημαίνεται πως στο πλαίσιο των Γ.Σ. η Γραμματεία της ΠΣΕΜ αποφάσισε να προβεί και σε παγκύπριο δημοψήφισμα, όπου θα υπογράφουν όλοι μαθητές του κάθε σχολείου για ζητήματα σχετικά με τους σχολικούς κανονισμούς. «Ο σκοπός του δημοψηφίσματος είναι να πάρουμε την άποψη όλων των συμμαθητών μας για τις εξελίξεις σχετικά με τις αλλαγές στους σχολικούς κανονισμούς.

Είναι ένα ζήτημα όπου αφορά άμεσα τους συμμαθητές μας. Παρακαλείται όπως το Κεντρικό Μαθητικό Συμβούλιο περάσει από όλα τα τμήματα, παίρνοντας στους συμμαθητές μας το πιο κάτω έντυπο. Στη συνέχεια, με ευθύνη των Κεντρικών Μαθητικών Συμβουλίων τα έντυπα θα παραδοθούν στις ΕΣΕΜ και στη συνέχεια οι ΕΣΕΜ στην ΠΣΕΜ. Τα αποτελέσματα του Δημοψηφίσματος θα παραδοθούν από την ΠΣΕΜ στο Υπουργείο Παιδείας & Πολιτισμού, τον ερχόμενο Ιανουάριο», σημειώνεται.

Τα ερωτήματα του δημοψηφίσματος είναι:

  1. Συμφωνείς με την αύξηση των διαγωνισμάτων και την εφαρμογή εξετάσεων στο τέλος του τετραμήνου; Ναι ή όχι;
  2. Συμφωνείς με τη μείωση των απουσιών, όπου δικαιούται ένας μαθητής να κάνει μέσα σε μια χρονιά και την κατάργηση του όρου «δικαιολογημένες απουσίες»; Ναι ή όχι;
  3. Συμφωνείς με την επαναφορά της στολής; Ναι ή όχι;

Αντίδραση κι από γονείς

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως πέραν από την αντίδραση των οργανωμένων μαθητών για τις εξετάσεις ανά τετράμηνο (με εφαρμογή από το 2018), για το θέμα αντιδρούν έντονα και οι οργανωμένοι γονείς. Ειδικότερα, με χθεσινή ανακοίνωσή της η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης εκφράζει την απογοήτευσή της για την πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας να εντάξουν τις εξετάσεις ανά τετράμηνο.

Όπως αναφέρει, οι εξετάσεις ανά τετράμηνο είναι μέρος της Πρότασης για εκσυγχρονισμό των Παγκυπρίων Εξετάσεων και προσθέτει ότι η Πρόταση αυτή συμπεριλαμβάνει και τον διαχωρισμό των Παγκυπρίων Εξετάσεων σε Απολυτήριες και Πρόσβασης. «Ο Διαχωρισμός θα εφαρμοστεί και αυτός το 2018; Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Υπουργός ανέφερε ότι η αλλαγή στην ημερομηνία εφαρμογής έγινε αφού έχουν ληφθεί υπ’ όψιν οι ανησυχίες των γονιών. Ως ανησυχίες των γονιών ανέφερε την ‘κατάλληλη’ επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

Λυπούμαστε γιατί θεωρείται ως μόνο μας προαπαιτούμενο η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Με διαδοχικές ανακοινώσεις ως Παγκύπρια Συνομοσπονδία έχουμε δηλώσει τις έντονες ανησυχίες μας για την προοπτική εφαρμογής αυτής της πρότασης. Είχαμε κατ’ επανάληψη μεταφέρει στις αρμόδιες Αρχές ότι για μας η εφαρμογή των εξετάσεων τετραμήνων, χωρίς να προηγηθεί έντονος και εξαντλητικός διάλογος και να ικανοποιηθούν κάποια προαπαιτούμενα, αποτελεί κόκκινη γραμμή», συμπληρώνει.

Επί τάπητος το θέμα την Κυριακή

Η Συνομοσπονδία αναφέρει, ακόμη, ότι η απόφαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, να αποκλείσει τους Γονείς και τις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις από την κατ’ άρθρο συζήτηση των Κανονισμών, απέτρεψε τον διάλογο και οδήγησε σε αποφάσεις οι οποίες θα δημιουργήσουν σοβαρότατα προβλήματα στα παιδιά τους και στο δημόσιο σχολείο. «Η απόφαση του Υπουργού, να μεταθέσει απλώς την εφαρμογή της Πρότασης για ένα χρόνο, απλώς μεταφέρει τα προβλήματα, δεν τα επιλύει.

Ο Υπουργός έχει δεσμευτεί να μπει σε διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς, προτού εφαρμοστεί η Πρόταση στα σχολεία. Με την εφαρμογή των εξετάσεων ανά τετράμηνο, τα σχολεία μας μετατρέπονται σε άψυχα εξεταστικά κέντρα. Τα παιδιά μετατρέπονται σε βαθμοθηρικά ρομπότ και οι γονείς καλούνται να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ως Παγκύπρια Συνομοσπονδία είχαμε εισηγηθεί στον Υπουργό, οι εξετάσεις τετραμήνων να μείνουν εκτός Κανονισμών.

Να αρχίσει εντατικός διάλογος και εάν και εφόσον συμφωνηθούν απ’ όλους, να εισαχθούν στους Κανονισμούς ως Παράρτημα. Αυτή η πρόταση θα απάλειφε τις σοβαρές ανησυχίες των γονιών και των άλλων φορέων. Δυστυχώς, η Πρότασή μας αγνοήθηκε», προσθέτει.

Η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητά της να προστατεύσει τα παιδιά και το δημόσιο σχολείο με όποιον τρόπο κρίνει αναγκαίο. «Το θέμα είναι κόκκινη γραμμή για τους Οργανωμένους Γονείς.

Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, στις 10:00 π.μ., θα πραγματοποιηθεί η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Συνομοσπονδίας. Το θέμα θα συζητηθεί και η Γενική Συνέλευση θα πάρει αποφάσεις για τα επόμενα βήματα των Οργανωμένων Γονιών», καταλήγει.

Πηγή: Σημερινή