Πιλοτικά σε Α’-Β’ Λυκείου οι εξετάσεις ανα τετράμηνο

Από τη σχολική χρονιά 2018-2019 ενδεχομένως να εφαρμοστούν οι εξετάσεις ανά τετράμηνο στα Λύκεια μετά από σχετική τροπολογία επί του νομοσχεδίου το οποίο ρυθμίζει το θέμα, τροπολογία η οποία φαίνεται να στηρίζεται από κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Σύμφωνα με την τροπολογία η εφαρμογή των εξετάσεων ανά τετράμηνο θα ξεκινήσει από τη σχολική χρονιά 2018-2019 στις τάξεις Α` και Β` Λυκείου, ενώ την επόμενη χρονιά, δηλαδή 2019-2020 θα εφαρμοστούν και στην Γ` Λυκείου εξετάσεις ανά τετράμηνο που θα είναι ενιαίες για όλη την Κύπρο.


Σε σημερινή της συνεδρία η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας συζήτησε το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τη διεξαγωγή των παγκύπριων εξετάσεων καθώς και τους Κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων της Μέσης Εκπαίδευσης,

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι συζητήθηκαν, καθ` υπόδειξη της Ολομέλειας της Βουλής, όλες οι τροπολογίες που έχουν κατατεθεί, με στόχο να υποβοηθηθεί και η διαδικασία ψηφοφορίας στην Ολομέλεια.

Ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι κάποιες τροπολογίες θα παρουσιαστούν ως ομόφωνες, κάποιες άλλες συγκεντρώνουν την πλειοψηφία, ενώ κάποιες άλλες δεν συγκεντρώνουν πλειοψηφία, αναφέροντας ότι το επόμενο στάδιο της διαδικασίας είναι ότι τόσο οι Κανονισμοί λειτουργίας των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης όσο και το νομοσχέδιο θα τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας για τη λήψη των τελικών αποφάσεων.

Όπως διευκρίνισε, υπήρξαν τρεις τροπολογίες που αφορούν το νομοσχέδιο ενώ σε ό,τι αφορά τους Κανονισμούς ο αριθμός των τροπολογιών ήταν πολύ μεγαλύτερος.

«Την Παρασκευή θα μπορέσουμε σε ένα πλαίσιο καλού διαλόγου να διεξαχθεί επί της ουσίας συζήτηση και αντιπαράθεση φιλοσοφιών που φαίνεται ότι είναι σταθερές από την πρώτη στιγμή που έχουν κατατεθεί στη Βουλή οι συγκεκριμένοι Κανονισμοί», σημείωσε.

Σε ερώτηση τι είναι αυτό που αλλάζει σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις του Υπουργείου ο κ. Χατζηγιάννης, αφού ανέφερε ότι δεν μπορεί ο φορολογούμενος να πληρώνει τόσα λεφτά και να μην υπάρχει σχολείο, μαθητές και απολυτήριο και εξήγησε ότι ακριβώς αυτός είναι ο στόχος των Κανονισμών, να ρυθμίσουν τη λειτουργία του σχολείου, της διοικητικής μονάδας και σωρεία άλλων πτυχών.

Και πρόσθεσε ότι το επίμαχο σημείο είναι οι εξετάσεις ανά τετράμηνο, θέμα στο οποίο, όπως είπε, υπάρχει διαφορετική προσέγγιση από πλευράς του ΑΚΕΛ, η οποία και θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας.

Ανέφερε ακόμη ότι η αλλαγή που έχει επέλθει μέσω της τροπολογίας που συγκεντρώνει την πλειοψηφία είναι ότι η εφαρμογή των εξετάσεων ανά τετράμηνο θα ξεκινήσει από τη σχολική χρονιά 2018-2019 στις τάξεις Α` και Β` Λυκείου και τη σχολική χρονιά 2019-2020 θα εφαρμοστούν και στην Γ` Λυκείου εξετάσεις ανά τετράμηνο που θα είναι ενιαίες για όλη την Κύπρο.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι στο Γυμνάσιο το νέο σύστημα εξετάσεων ανά τετράμηνο θα εφαρμοστεί μόνο μετά από σχετική σύσταση Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης της εφαρμογής των αλλαγών, η οποία ΘΑ αξιολογήσει το νέο σύστημα όπως αυτό θα εφαρμοστεί στο Λύκειο.

Από την πλευρά του ΑΚΕΛ ο Βουλευτής του κόμματος Γιώργος Γεωργίου έκανε λόγο για ένα «επερχόμενο παιδαγωγικό έγκλημα» με αυτουργούς την Κυβέρνηση, τον ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ και τους «λοιπούς συνοδοιπόρους τους» οι οποίοι, όπως είπε, δεν ακούν κανένα, ούτε τους μαθητές, ούτε τους γονείς, ούτε τη μάζα των εκπαιδευτικών.

«Προχωρούν ακάθεκτοι και με τις εμμονές τους καταφέρνουν ισχυρό πλήγμα ενάντια στο δημόσιο σχολείο. Επιφέρουν καταστροφικά αποτελέσματα για τα παιδιά μας και το εκπαιδευτικό σύστημα», δήλωσε ο κ. Γεωργίου αναφέροντας ότι το εκπαιδευτικό σύστημα της γνώσης, της χαράς, της δημιουργίας, το ανθρώπινο και δημιουργικό σχολείο από σήμερα πνέει τα λοίσθια.

Για να προσθέσει ότι το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει τους προτεινόμενους κανονισμούς γιατί ακριβώς συγκρούονται με το όραμα και τη φιλοσοφία του για ένα ανθρωποκεντρικό και δημοκρατικό σχολείο.

Πηγή ΚΥΠΕ