ΠΟΕΔ: Διαμαρτυρία για Νέο Σύστημα Διορισμών την Μ. Τρίτη

Πορεία και εκδήλωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσει την Μεγάλη Τρίτη στις 11 το πρωί η ΠΟΕΔ, με αίτημα να αναβληθεί η εφαρμογή του νέου συστήματος διορισμού και των εξετάσεων που θα διαμορφώσουν τους καταλόγους διορισίμων.

Η κινητοποίηση θα ξεκινήσει έξω από το Υπουργείο Παιδείας, όπου και θα κατατεθεί υπόμνημα αιτημάτων στον Κώστα Καδή. Έπειτα, θα ακολουθήσει πορεία έξω από το προεδρικό μέγαρο και παράδοση δεύτερου υπομνήματος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.


Οι εν λόγω κινήσεις αποτελούν το αποκορύφωμα των προσπαθειών των δασκάλων να εισακουστούν οι προβληματισμοί τους, ενώ σχεδιάζεται να προηγηθεί την προηγούμενη μέρα συνέντευξη Τύπου και συνέλευση με τους αντικαταστάτες εκπαιδευτικούς.

Ζητούν αναβολή

Όπως εξήγησε στον «Φ» ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕΔ Απόστολος Αποστολίδης, αίτημά τους είναι η αναβολή του συστήματος διορισμών για δύο λόγους. Πρώτο και βασικότερο γεγονός για την Οργάνωση είναι ότι «από τις 9 Ιουλίου 2015, που ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του νέου συστήματος διορισμών, μέχρι και σήμερα, μεσολάβησε η απόφαση του Δικαστηρίου των Εργατικών Διαφορών».

Όπως σημειώνει ο κ. Αποστολίδης, μέσα από την πρωτόδικη υπόθεση Κούλλουρου «αναγνωρίζεται και στην εκπαίδευση ο νόμος αορίστου χρόνου. Το υπουργείο έπρεπε πρώτα να ξεκαθαρίσει τα εργασιακά θέματα και μετά να προχωρούσε στις εξετάσεις και το νέο σύστημα», υπογραμμίζει. «Κατά την άποψή μας, η απόφαση αυτή προσδίδει στο Υπουργείο Παιδείας τη νομική και πολιτική ευθύνη να επανεξετάσει την κατάσταση». Όπως μάλιστα τονίζει ο κ. Αποστολίδης, το υπουργείο πρόκειται να βρεθεί αντιμέτωπο είτε με την υποχρέωση να αποζημιώσει όσους εκπαιδευτικούς, επικαλούμενοι το δικαστικό προηγούμενο, αναγνωριστούν ως αορίστου χρόνου «είτε να απολύσει κάποιους από εκείνους που θα προσλάβει μέσω των εξετάσεων».

Κενά στο νομοσχέδιο

Η ΠΟΕΔ ζητά την αναβολή της εφαρμογής του νέου συστήματος και των εξετάσεων, αφού διαπιστώνονται κενά στο νομοσχέδιο. «Την προηγούμενη Τετάρτη στην Επιτροπή Παιδείας δεν απάντησαν στο ερώτημά μας για τους αντικαταστάτες και υπάρχουν και άλλα σημεία που δημιουργούν δυσλειτουργίες». Για την ημερομηνία της πορείας σημειώνει ο κ. Αποστολίδης ότι αυτή δεν επιλέχθηκε τυχαία αφού είχε αποφασισθεί να γίνει είτε απόγευμα είτε στις διακοπές του Πάσχα, «σε μη εργάσιμο χρόνο».
Η ΠΟΕΔ φέρεται να κατέχει πληροφορίες ότι η Νομική Υπηρεσία επανεξετάζει τη στάση της σχετικά με την υπόθεση Κούλλουρου. Ερωτηθείς για το θέμα ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Καδής, ανέφερε στον «Φ» ότι δεν γνωρίζει κάτι σχετικό, καθώς η Νομική Υπηρεσία χειρίζεται εξ ολοκλήρου το ζήτημα. Εκείνο το οποίο σημείωσε ο υπουργός είναι ότι ήδη έστειλε επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα και πως αναμένεται συνάντησή τους. Επιπλέον ο κ. Καδής επανέλαβε την πρόθεση του υπουργείου να διασφαλιστούν οι εκπαιδευτικοί που υπηρέτησαν για τριάντα μήνες. «Αν προκύψουν νέα δεδομένα, σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία, θα τα εξετάσουμε».

Πηγή: Φιλελεύθερος/Δέσποινα Ψύλλου