ΠΟΕΔ: Την αναστάτωση στα σχολεία την έχουν επιφέρει οι πολιτικές των περικοπών στη Δημόσια Εκπαίδευση

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ Απόστολος Αποστολίδης , σε μια μακροσκελή επιστολή, επεσήμανε στον κ. Καδή ότι την αναστάτωση στα σχολεία την έχουν επιφέρει οι πολιτικές των περικοπών στη Δημόσια Εκπαίδευση.

  1. Την αναστάτωση των σχολείων και τις μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις της πολιτικής των περικοπών στη Δημόσια Εκπαίδευση, τις οποίες θα επωμισθεί αλλά και θα βιώσει η κυπριακή οικογένεια και κατ’ επέκταση η κυπριακή κοινωνία, προκαλούν και δημιουργούν οι αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργικού Συμβουλίου.
  2. Το κύρος του εκπαιδευτικού προστατεύει η ΠΟΕΔ με τη συνολική πολιτική διεκδίκησης και την προσπάθειά της να πείσει τον Υπουργό Παιδείας να κάνει ουσιαστικό διάλογο και όχι δημόσια άγονη αντιπαράθεση, όπως ο καθένας βλέπει από τις δηλώσεις του τις τελευταίες μέρες.
  3. Το Υπουργείο ας μη βάζει μπροστά τους γονείς και την αναστάτωση που προκαλείται με μια 60λεπτη ώρα απεργίας σε κάθε σχολείο. Μέσα από αυτήν την 60λεπτη στάση εργασίας – στάση διαμαρτυρίας είναι τα δικαιώματα των παιδιών τους που η ΠΟΕΔ προασπίζεται, καθώς και των παιδιών που ακολουθούν. Αν πραγματικά υπάρχει πολιτική βούληση για επίλυση των προβλημάτων και αν πραγματικά εννοεί τη δήλωσή του για συζήτηση, τότε ας ορίσει το συντομότερο δυνατόν τη συνέχιση του διαλόγου στον οποίο ο ίδιος δεν έδωσε συνέχεια.
  4. Γνωρίζει πολύ καλά ο Υπουργός Παιδείας πως η ΠΟΕΔ όχι μόνο είναι έτοιμη για τον διάλογο αλλά έχει και κωδικοποιημένες τις θέσεις της για κάθε θέμα ξεχωριστά, με πλήρη μάλιστα ανάλυση. Το γνωρίζει αυτό από τον Ιούλιο του 2015, όταν άρχισαν να εμφανίζονται οι ελλειμματικές διαχειρίσεις επί των εκπαιδευτικών και εργασιακών ζητημάτων (παραδείγματα: Επαγγελματική Μάθηση – Ιούλιος 2015, Δείκτες Επιτυχίας και Επάρκειας – Αύγουστος 2015, αστοχίες στην επιμέτρηση των αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό και νέο προβληματικό εργασιακό καθεστώς – Σεπτέμβρης 2015, Στελέχωση 2016 – 17 – ανησυχίες ΠΟΕΔ από Οκτώβρη 2015, Εκπαιδευτικά ζητήματα – Μάρτης 2015).
    Επαναλαμβάνεται συνέχεια, μέσα από τα έγγραφά της, η ετοιμότητά της. Διατυπώθηκε δε για πολλοστή φορά με κάθε σαφήνεια στις 10 Νοεμβρίου 2016, στην τελευταία συνάντηση. Κι ενώ εκεί συμφωνήθηκε πως θα συζητηθούν διεξοδικά τα θέματα στο αμέσως επόμενο διάστημα, εδώ και έναν μήνα αρκείται σε δημόσιο κατηγορώ της Οργάνωσης των δασκάλων, των νηπιαγωγών και των ειδικών παιδαγωγών.
  5. Συνεπώς, ναι, ολοκληρώνεται την Τετάρτη το μέτρο των στάσεων διαμαρτυρίας για την πολιτική του Υπουργικού Συμβουλίου. Η ΠΟΕΔ αναμένει, παράλληλα, τη συνέχιση του διαλόγου. Ήδη παρήλθε πολύτιμος χρόνος χωρίς διαβούλευση, κι όχι με ευθύνη της Οργάνωσης, για τη σωστή προεργασία για τη σχολική χρονιά 2017 – 18 αλλά και για την εκπαιδευτική καθημερινότητα, που εντείνεται κι επιβαρύνεται με την άρνηση της επίσημης πλευράς να δώσει διεξόδους στα εντεινόμενα προβλήματα.

Πηγή: Η Σημερινή