Προγράμματα σε ξένη γλώσσα σε Παν. Κύπρου και ΤΕΠΑΚ

Πολύ σημαντική χαρακτηρίζεται από τον υπουργό Παιδείας η σημερινή ημέρα για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, εφόσον εγκρίθηκε κατά τις εργασίες της σημερινής ολομέλειας της Βουλής, η εισήγηση που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας για διεύρυνση της δυνατότητας εισαγωγής στα Δημόσια Πανεπιστήμια (Πανεπιστήμιο Κύπρου, ΤΕΠΑΚ) Προγραμμάτων Σπουδών σε ξένη γλώσσα και συγκεκριμένα στα αγγλικά.

Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση του υπουργείου Παιδείας, που ψηφίστηκε σήμερα από την ολομέλεια, τα Προγράμματα αυτά θα αφορούν τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο.


Η «Κ» επικοινώνησε με τον υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Καδή, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά πως η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική και θετική για το μέλλον της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του τόπου. Διευκρίνισε πως η συγκεκριμένη εισήγηση κατετέθη από το υπουργείο στη Βουλή, εξυπηρετώντας τον υπέρτατο στόχο του υπουργείου, το οποίο ευελπιστεί να καταστήσει την Κύπρο διεθνές κέντρο εκπαίδευσης, δίνοντας τη δυνατότητα σε ξένους φοιτητές να φοιτήσουν σε αυτό. Με αυτό τον τρόπο οδηγούμαστε στην αύξηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κύπρου, στην προσέλκυση φοιτητών από το εξωτερικό, καθώς επίσης και πανεπιστημιακών καθηγητών διεθνούς εμβέλειας, επεσήμανε ο υπουργός στην «Κ».

Μαθήματα σε ξένη γλώσσα

Επιπρόσθετη παράμετρος της πρότασης του υπουργείου που ψηφίστηκε σήμερα από την ολομέλεια της Βουλής είναι και η εισαγωγή σε συγκεκριμένα προγράμματα Σπουδών ενός μικρού αριθμού μαθημάτων στην αγγλική γλώσσα. Η συγκεκριμένη παράμετρος θα βοηθήσει στην περαιτέρω προσέλκυση ξένων φοιτητών, δήλωσε στην «Κ» ο κ. Καδής. Μάλιστα, υπογράμμισε πως την Κύπρο και τα Πανεπιστημιακά της Ιδρύματα επιλέγει ήδη ένας μεγάλος αριθμός από ερασμιακούς φοιτητές, δηλαδή από φοιτητές που έρχονται στα Πανεπιστήμια της Κύπρου ως φοιτητές του Erasmus. Όταν, λοιπόν, προστεθούν στα Προγράμματα Σπουδών και μαθήματα που θα προσφέρονται στην αγγλική γλώσσα, τότε τα Δημόσια Πανεπιστήμια θα επιλέγονται από ακόμα περισσότερους ξένους φοιτητές.

Ως προς τις συγκεκριμένες προτάσεις, ο υπουργός διευκρίνισε στην «Κ» πως είχαν κατατεθεί πριν από έναν περίπου χρόνο στη Βουλή, αλλά είναι η νέα Επιτροπή Παιδείας που τις έθεσε ως προτεραιότητα και τις συζήτησε και προώθησε καταλλήλως, με αποτέλεσμα τη σημερινή έγκρισή τους από την ολομέλεια της Βουλής.

Άλλωστε, όπως τονίζει το υπουργείο Παιδείας σε σχετική επίσημη ανακοίνωσή του «Προς την ίδια κατεύθυνση συμβάλλουν και άλλα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει την τελευταία περίοδο, με σημαντικότερο τη σύσταση και λειτουργία του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης, από τον περασμένο χρόνο. Σημαντικές θεωρούνται επίσης και μια σειρά από συμφωνίες που συνομολογήθηκαν με άλλες χώρες για συνεργασία στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και για αμοιβαία αναγνώριση τίτλων σπουδών».

Πηγή: Καθημερινή