Πότε απεργούν οι Δάσκαλοι;

Στην εξαγγελία των κυλιόμενων στάσεων εργασίας προχώρησε η ΠΟΕΔ, η οποία αποφάσισε προ ημερών νέες κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενη για το καθεστώς εργοδότησης των δασκάλων, αλλά και για τις μεταρρυθμίσεις στη δημοτική εκπαίδευση.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική Διάσκεψη, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού είπε ότι αρχίζει η αντίδραση της Οργάνωσης από την Λεμεσό και πρόσθεσε ότι είναι μια μονόωρη στάση από τις 07:30 μέχρι τις 08:30.


«Η ΠΟΕΔ στην ουσία διαμαρτύρεται και αντιδρά και έχει προχωρήσει σε αυτή την απόφαση στην πολιτική της ύπαρξης οροφών διορισμών στην εκπαίδευση, κάτι που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια και πολύ απλά μπορούμε να το εξηγήσουμε, λέγοντας ότι ο αριθμός των εκπαιδευτικών που απαιτείται ορίζεται και καθορίζεται ανεξάρτητα από τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν στις σχολικές μονάδες και τον αριθμό των παιδιών. Σύμφωνα με αυτή την πολιτική, ακόμα κι αν υπάρχουν αυξημένες ανάγκες, αύξηση μαθητών, αύξηση αναλφάβητων παιδιών, αύξηση περιστατικών παραβατικότητας, αύξηση εγκρίσεων μαθητών ειδικής εκπαίδευσης, ο αριθμός των εκπαιδευτικών πρέπει να παραμένει ο ίδιος γιατί τα Υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας αποφεύγουν να διορίσουν το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό», συμπλήρωσε.

Ο κ. Φυλακτού είπε ότι η ΠΟΕΔ από τον Αύγουστο του 2015 έχει ξεκινήσει μία πορεία επισημάνσεων προς το Υπουργείο Παιδείας για διάφορα εκπαιδευτικά θέματα τα οποία θα έπρεπε να επιλυθούν.

Ο ΓΓ της ΠΟΕΔ Απόστολος Αποστολίδης, μιλώντας στη διάσκεψη είπε ότι σε σχέση με την απόφαση της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης να αναλάβουν πρωτοβουλία για την επιτήρηση των παιδιών, όσων γονιών δυσκολεύονται να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι το πρώτο 60λεπτο της λειτουργίας του σχολείου, η ΠΟΕΔ έχει προχωρήσει και δώσει συγκεκριμένες οδηγίες στους Διευθυντές μέλη της για τον τρόπο με τον οποίο θα διευκολύνουν την εθελοντική αυτή πρωτοβουλία των Συνδέσμων Γονέων με στόχο να υπάρξει η καλύτερη και η πιο ασφαλή διαχείριση από την πλευρά τους όπως οι ίδιοι ανάλαβαν την ευθύνη να την υλοποιήσουν.

Συγκεκριμένα η ΠΟΕΔ είπε ότι προχωρά σε:

  • Πέντε μονόωρες στάσεις εργασίας μια σε κάθε επαρχία, από τις 7.30 μέχρι τις 8.30 η πρώτη από τις οποίες θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 26 του μήνα σε όλα τα σχολεία της Λεμεσού
  • Στην ελεύθερη Αμμόχωστο στις 2 Νοεμβρίου
  • Στην Πάφο στις 9 Νοεμβρίου
  • Στις 16 Νοεμβρίου στη Λάρνακα και
  • Στις 23 Νοεμβρίου στη Λευκωσία
  • Στην πραγματοποίηση εκδήλωσης διαμαρτυρίας, την Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, και πορεία προς το Προεδρικό.

Η κάθε μια από τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας θα έχει άλλη θεματική, με πρώτη τον αλφαβητισμό στα σχολεία, ενώ αύριο στην Επιτροπή Παιδείας η ΠΟΕΔ θα μεταφέρει τους προβληματισμούς της. Παρών στην συνεδρία θα είναι και ο Υπ. Παιδείας.

Ανακοίνωση Υπουργείου Παιδείας

Ανακοίνωση για τις κυλιόμενες στάσεις εργασίας της ΠΟΕΔ εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας διευκρινίζοντας πως το προσωπικό της κάθε σχολικής μονάδας, το οποίο δεν ανήκει στην Π.Ο.Ε.Δ. και δεν θα λάβει μέρος στις εξαγγελθείσες στάσεις εργασίας, θα προσέρχεται κανονικά στην εργασία του.

Η προσέλευση των παιδιών στα σχολεία, κατά τον χρόνο διεξαγωγής της στάσης εργασίας, θα γίνεται με αποκλειστική ευθύνη των γονέων και των Συνδέσμων Γονέων της κάθε σχολικής μονάδας, όπου και όπως αυτό έχει διευθετηθεί, αναφέρεται.

Σύμφωνα με τους περί Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης Κανονισμούς του 2008 έως 2012, Κανονισμός 22(11)(γ), η χρησιμοποίηση του σχολικού κτηρίου από τον Σύνδεσμο Γονέων του σχολείου γίνεται ύστερα από συνεννόηση με την/τον διευθύντρια/διευθυντή του σχολείου.Τέλος, το Υπουργείο καλεί τις διευθύντριες και τους διευθυντές των σχολείων που επηρεάζονται να διευκολύνουν τους οικείους Συνδέσμους Γονέων