Το Υπουργείο δεν δέχεται τους αντικαταστάτες ως “αορίστου χρόνου”

Η επιτροπή παιδείας έχει διαμορφώσει πλειοψηφική άποψη για αναβολή της συζήτησης του νέου συστήματος διορισμών στην εκπαίδευση, που περιλαμβάνεται στην ατζέντα της αυριανής συνεδρίασης της Ολομέλειας της βουλής.

Την έντονη αντίδραση του υπουργού παιδείας Κώστα Καδή προκάλεσε κατά τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής, η εισήγηση όπως οι αντικαταστάτες εκπαιδευτικοί περιληφθούν στον κατάλογο των εκτάκτων που θα θεωρηθούν αορίστου χρόνου μετά από 30μηνη υπηρεσία.


Σχετική εισήγηση έθεσε στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίας της επιτροπής ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου.

Η επιτροπή συζήτησε τη δικαστική απόφαση μετά από προσφυγή εκπαιδευτικού σε σχέση με το καθεστώς όσων έχουν συμπληρώσει 30 μήνες υπηρεσίας, τις προθέσεις της κυβέρνησης για εργοδότησή τους ως αορίστου χρόνου και το πώς το συγκεκριμένο ζήτημα επηρεάζει το νέο σύστημα διορισμού.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου εισηγήθηκε όπως οι αντικαταστάτες ενταχθούν στον κατάλογο των εκτάκτων και θεωρηθούν και αυτοί, ως αορίστου χρόνου, όταν συμπληρώσουν 30 μήνες υπηρεσίας.

Η εισήγηση προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού παιδείας ο οποίος κατήγγειλε σε έντονο ύφος, ότι κάποιοι θέλουν να παραπέμψουν στις ελληνικές καλένδες, το νέο σύστημα διορισμών, το οποίο συζητείται εδώ και πολλά χρόνια όπως είπε.

Ωστόσο σημείωσε, ότι θα μελετήσει την πρόταση επισημαίνοντας ότι το υπουργείο, υιοθετεί τις γνωματεύσεις της Νομικής Υπηρεσίας.

Μετά την συνεδρία ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρος Καυκαλιάς κατηγόρησε το υπουργείο, μεταξύ άλλων, ότι δεν κατέθεσε στοιχεία για τις κατηγορίες των εκπαιδευτικών που θα αναγνωριστούν ως αορίστου χρόνου, δηλαδή συμβασιούχοι, έκτακτοι και αντικαταστάτες και για τις πραγματικές ανάγκες σε θέσεις στην εκπαίδευση.

Έκανε λόγο για προχειρότητα και παλινδρομήσεις και ανακοίνωσε ότι το ΑΚΕΛ θα καταθέσει τροπολογία για αναστολή εφαρμογής του νέου συστήματος για ένα χρόνο σε περίπτωση που τελικά συζητηθεί το θέμα αύριο στην Ολομέλεια.

Η πλειοψηφία των κομμάτων στην Επιτροπή Παιδείας, αποφάσισε να ζητήσει αύριο κατά την συνεδρία της Ολομέλειας, αναβολή της συζήτησης για 15 μέρες, ώστε να κατατεθούν από το υπουργείο παιδείας στοιχεία που αναμένουν οι βουλευτές.

Ο κ. Καυκαλιάς εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αναβολή δεν θα προκαλέσει πρόβλημα στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί.

Ο κ. Καδής, ανέλυσε τα στάδια που θα ακολουθηθούν μέχρι τους πρώτους διορισμούς με το νέο σύστημα, το Σεπτέμβριο 2018.

Συγκεκριμένα όπως είπε, σήμερα το υπουργικό συμβούλιο, αναμένεται να εγκρίνει τα βήματα που θα ακολουθήσουν ενώ, αύριο αναμένεται η ψήφιση του νομοσχεδίου και των κανονισμών από την Ολομέλεια της Βουλής.

Τέλος Μαΐου θα ανακοινωθούν οι ανάγκες για εκπαιδευτικούς ενώ, μέχρι τις 9 Ιουνίου θα κληθούν οι εκπαιδευτικοί να εκδηλώσουν ενδιαφέρουν.

Μέχρι το τέλος Ιουλίου οι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση και να καταβάλουν το τέλος για τις εξετάσεις ενώ, γύρω στο τέλος Αυγούστου, όσοι εκπαιδευτικοί συμπληρώσουν 30 μήνες στην εκπαίδευση θα αναγνωριστούν ως αορίστου χρόνου.

Οι εξετάσεις θα διενεργηθούν τέλος Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου και τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν γύρω στο τέλος Φεβρουαρίου- αρχές Μαρτίου. Ακολούθως, θα ετοιμαστεί κατάλογος των υποψηφίων που θα διοριστούν και οι πρώτοι διορισμοί θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2018.

Πηγή: StockWatch/Μαρία Χαμπή