Αυτές είναι οι αλλαγές που προτείνονται για Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια

Ελεύθερη πρόσβαση φοιτητών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες στα μεταπτυχιακά, αλλαγές στη διοίκηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και επαναφορά του ακαδημαϊκού ασύλου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση το οποίο κατατέθηκε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στη Βουλή.

Όσον αφορά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καταργείται ο χαρακτηρισμός της διαγωγής των μαθητών ενώ μειώνονται τα επιστημονικά πεδία για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αφού από 5 γίνονται 4.


Με το νέο σχέδιο νόμου μετατρέπονται σε master τα 5ετούς φοίτησης πτυχία των Πολυτεχνικών και Γεωπονικών Τμημάτων, ενισχύεται σε ποσοστό 30% η ελεύθερη πρόσβαση φοιτητών οι οποίοι πληρούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια εισαγωγής στα μεταπτυχιακά προγράμματα αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καταβάλλουν τέλη φοίτησης ενώ τα δίδακτρα θα πρέπει να αιτιολογούνται.

Σε ότι αφορά τη διοίκηση των πανεπιστημίων καταργούνται τα Συμβούλια Ιδρυμάτων, στις Πρυτανικές εκλογές οι αντιπρυτάνεις θα εκλέγονται με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο ενώ θα συμμετέχει και εκπρόσωπος των φοιτητών στο Πρυτανικό Συμβούλιο το οποίο θα είναι υπεύθυνο μεταξύ άλλων και για την προστασία του πανεπιστημιακού ασύλου.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου ο εκάστοτε υπουργός Παιδείας θα έχει το δικαίωμα κατάργησης, συγχώνευσης ή δημιουργίας τμήματος ανώτατων ιδρυμάτων «για επιστημονικούς λόγους».

Οι αντιδράσεις

Οι πρυτάνεις πάντως έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε αρκετές διατάξεις του νόμου στην έκτακτη σύνοδο που πραγματοποίησαν την περασμένη Δευτέρα.

«Η Σύνοδος Πρυτάνεων εμμένει στην αντίθεσή της με βασικές διατάξεις του σχεδίου Νόμου και ιδιαίτερα με αυτές που αφορούν το άσυλο, τις μεταπτυχιακές σπουδές, την ανάδειξη των Οργάνων διοίκησης των Πανεπιστημίων, την κατάργηση διακριτού ρόλου Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, την ίδρυση Πανεπιστημίου με τη μέθοδο συγχώνευσης ΤΕΙ, την εκλογή Καθηγητών με κλειστές διαδικασίες», όπως ανακοινώθηκε.

Για «πανεπιστήμιο-επιχείρηση» κάνει λόγο το ΚΚΕ, σχολιάζοντας το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που κατατέθηκε στην Βουλή.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του κόμματος, ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, αναφέροντας ότι «συνεχίζει με θράσος το αφήγημα περί “κοινωνικού κράτους” και “δημοκρατίας”, τη στιγμή που συνεχίζει και προετοιμάζει νέα χτυπήματα στη ζωή του λαού και τη νεολαίας».

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ΠΟΤΑΜΙ, αναφέρεται μεταξύ άλλων: «O κ. Γαβρόγλου περίμενε τις τελευταίες 2 εβδομάδες πριν κλείσει η Βουλή για να φέρει το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση το οποίο βέβαια έχει και άλλες διατάξεις για τις υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης. Το Ποτάμι έχει εγκαίρως και επανειλημμένα κάνει λόγο για μια ακόμη ιδεοληπτική επιστροφή στο παρελθόν, καθώς περιλαμβάνει πολλά σημεία όπως το Άσυλο, η Διοίκηση των Πανεπιστημίων και τα Μεταπτυχιακά. Ωστόσο, φαίνεται ότι θα προκύψουν και άλλα θέματα από την κυβέρνηση, όπως η πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Να επανεξετάσει συγκεκριμένα άρθρα και «να επαναπροσδιορίσει τη στάση της στην ασκούμενη εκπαιδευτική πολιτική, που απομακρύνει τα πανεπιστήμια από την πραγματική οικονομία, αντί να προάγει την συνεργασία τους, όπως επιτάσσουν οι διεθνώς καλές πρακτικές», καλεί την κυβέρνηση ο ΣΕΒ.

Ο Σύνδεσμος υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις που «διευρύνουν το χάσμα της ανώτατης εκπαίδευσης με την οικονομία, καθώς και το χάσμα που χωρίζει την Ελλάδα από τις χώρες που ασκούν πρωταθλητισμό στην αριστεία των νέων και στην επιτυχή μετάβασή τους στην αγορά εργασίας».

Πηγή: ΕΡΤ