Καδής: Διδάσκεται ήδη στα σχολεία το Δημοψήφισμα του 1950

Aναφορά στο ενωτικό δημοψήφισμα ως ιστορικό γεγονός στο πλαίσιο της διδασκαλίας της ιστορίας της Κύπρου υπάρχει στη διδακτέα ύλη και συγκεκριμένα στο βιβλίο «Ιστορία της Κύπρου- Μεσαιωνική και Νεώτερη 1192-1974». Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής έδωσε και χθες απαντήσεις μετά το μείζον ζήτημα που δημιουργήθηκε από την έγκριση από τη Βουλή συμπερίληψης του ενωτικού δημοψηφίσματος στις εκδηλώσεις για τις οποίες διαβάζεται μήνυμα στα σχολεία.

Ο κ. Καδής ανέφερε ότι στο πλαίσιο της διδασκαλίας της ιστορίας της Κύπρου, υπάρχει αναφορά στο ενωτικό δημοψήφισμα ως ιστορικό γεγονός. Η ιστορική αναφορά για το ενωτικό δημοψήφισμα, εξήγησε, καλύπτεται και από την επέτειο της 1ης του Απριλίου και από την επέτειο για τα Οκτωβριανά που πέρασε στους κανονισμούς λειτουργίας των δημοσίων σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης με εισήγηση του ΑΚΕΛ.


Ο υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι η εισήγηση αυτή δεν προήλθε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, ήταν μια τροπολογία που προήλθε από ένα κόμμα και στηρίχθηκε από άλλα κόμματα. «Άρα, εμείς- υπογράμμισε- θεωρούμε ότι η αναφορά για αυτό το ιστορικό γεγονός ήδη γίνεται στα σχολεία μας. Δεν θεωρούμε ότι θα γίνει κάτι δραματικό ή κάτι διαφορετικό με μια ολιγόλεπτη αναφορά που πέρασε με την απόφαση της Βουλής, η οποία σε κάθε περίπτωση είναι σεβαστή».

Πάντως ο υπουργός Παιδείας προσπάθησε να κρατήσει ισορροπίες μεταξύ των διαφόρων θέσεων που προτάσσονται από τα κόμματα σημειώνοντας πως «θα συνεχίσουν να αναφέρονται στο ενωτικό δημοψήφισμα ως ένα ιστορικό γεγονός και θεωρούμε ότι ούτως ή άλλως, η αναφορά στο γεγονός αυτό θα μπορούσε να καλυφθεί από εκδηλώσεις που γίνονται στα πλαίσια και της 1ης Απριλίου και των Οκτωβριανών».

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος