Σπουδές στο ΗΒ: Τίποτα δεν αλλάζει μέχρι το 2020 – Μετά βλέπουμε

Έντονη ανησυχία σε γονείς και φοιτητές για το μέλλον των παιδιών τους στη Βρετανία, μετά την πρόθεση της Τερέζα Μέι να βάλει φραγμό στην ελεύθερη διακίνηση Ευρωπαίων πολιτών στη χώρα με το Brexit.

Μέχρι στιγμής οι Κύπριοι όπως και όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες χρεώνονται το ίδιο με τους Βρετανούς και έχουν πρόσβαση σε φοιτητικά δάνεια, ενώ όλοι οι φοιτητές τρίτων χωρών χρεώνονται με πολύ υψηλότερα δίδακτρα.


Καθησυχαστικός παρουσιάστηκε στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» ο εκπρόσωπος των Βρετανικών Πανεπιστημίων στην Κύπρο, Χρύσανθος Σαββίδης.

«Αυτό το οποίο ισχύει και θα ισχύει για τα παιδιά που θα εισαχθούν στο Πανεπιστήμιο το 2017 – 2018, είναι ότι το δάνειο σπουδών που είναι αυτό που ενδιαφέρει κατά κόρον τους γονείς δεν αλλάζει τίποτα εξού, ότι έχουν ανοίξει οι διαδικασίες των δανείων», δήλωσε ο κ.Σαββίδης.

Η Βρετανική Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν θα επηρεαστούν ούτε οι φοιτητές που θα εισαχθούν στα Πανεπιστήμια το ακαδημαϊκό έτος 2018 – 2019.

Ενδεχομένως να υπάρξει διαφοροποίηση στους φοιτητές που θα εισαχθούν το 2020 – 2021.

Όσον αφορά στα δίδακτρα που πληρώνουν αυτοί που φοιτούν ήδη στη Βρετανία αλλά και αυτοί που θα εισαχθούν στα Πανεπιστήμια τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, αυτά θα ισχύουν για όλα τα χρόνια φοίτησης.

«Δεν υπάρχει πρόβλημα για τα παιδιά τα οποία σπουδάζουν και τα παιδιά τα οποία θα πάνε φέτος, επίσης αυτό ισχύει και για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές», πρόσθεσε ο κ.Σαββίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, προς το παρόν τα Βρετανικά Πανεπιστήμια ενημερώνουν τους φοιτητές, με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με βεβαίωση για το δάνειο σπουδών τόσο γι’ αυτούς που σπουδάζουν όσο και γι’ αυτούς που θα πάνε για σπουδές.

Πηγή: Sigmalive