Η Τεχνική εκπαίδευση έχει πολλά να δώσει και χρειάζεται στήριξη

Στην αναγκαιότητα να ενισχυθεί η Τεχνική Εκπαίδευση, ώστε να τερματιστεί η αρνητική προκατάληψη της κοινωνίας και να αυξηθούν οι ενδιαφερόμενοι μαθητές και πολίτες που θα καταρτίζονται στους κλάδους της, αναφέρθηκε χθες η Επιτροπή Παιδείας. Τα προβλήματα στελέχωσης και υποδομών που αντιμετωπίζουν οι τεχνικές σχολές σε όλες τις επαρχίες, καθώς και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, απασχόλησαν ανάμεσα στα άλλα την Επιτροπή, η οποία συνήλθε χθες στην τελευταία της συνεδρία πριν από τις θερινές διακοπές.

Όπως σημειώθηκε, η Τεχνική Εκπαίδευση στην Κύπρο εμφανίζει πολύ χαμηλότερα ποσοστά (20,5%) στις προτιμήσεις των μαθητών συγκριτικά με τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών κρατών (περίπου 32%), συμπεριλαμβανομένης της αύξησης που παρουσιάστηκε την τελευταία εξαετία. Παρά την κοινωνική απαξίωση εις βάρος της Τεχνικής Εκπαίδευσης, εντούτοις, διαπιστώθηκε πως τα επαγγέλματα στα οποία καταρτίζονται οι μαθητές των τεχνικών σχολών δεν αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας, αφού υπάρχουν αυξημένες ανάγκες στην αγορά εργασίας.


Όπως ανέφερε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής, τον Μάιο του 2015 δημιουργήθηκε στρατηγικό σχέδιο για την αναβάθμιση της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Έκτοτε υλοποιείται ο εκσυγχρονισμός τόσο του νέου αναλυτικού προγράμματος όσο και του νέου ωρολόγιου προγράμματος, με τις εργασίες να ολοκληρώνονται μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Επιπλέον, δημιουργήθηκαν νέα προγράμματα, τα οποία ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες της αγοράς εργασίας και της βιομηχανίας. Ως προς τις υλικοτεχνικές υποδομές, ο υπουργός σημείωσε ότι από το 2013 έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 48 έργα υποστήριξης και αναβάθμισης, ενώ άλλα πέντε περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του τριετούς προγράμματος των τεχνικών υπηρεσιών. Ανάμεσα στα άλλα, στο διάστημα 2018 – 2020, σχεδιάζεται η ανέγερση της νέας Τεχνικής Σχολής Αγίου Λαζάρου, για την οποία η δαπάνη υπολογίζεται στα €8 εκατ. Επιπρόσθετα, εξεφράσθη η επιθυμία το 2021 να αρχίσει η ανέγερση νέας τεχνικής σχολής στη Λεμεσό, ενώ εκτός σχεδίων για ανέγερση σχολής μέχρι και το 2020 παραμένει η Πάφος.

Αποτέλεσμα της στρατηγικής, όπως ανέφερε ο υπουργός, ήταν να προκληθεί αυξημένο ενδιαφέρον για την Τεχνική Εκπαίδευση. Πιο συγκεκριμένα, υπήρξε πρόοδος, αφού το 2011 απευθύνθηκε στις αντίστοιχες σχολές το 11,5%, ενώ το 2017 φτάνει το 20,5%, ωστόσο παραμένει αρκετά χαμηλότερα από τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο οποίος υπολογίζεται γύρω στο 32%. Τέλος, δεν παρέλειψε να σημειώσει την άμεση απορρόφηση των αποφοίτων στην αγορά εργασίας, τονίζοντας πως οι απολαβές των εργαζομένων είναι ικανοποιητικές, αφού κατά μέσο όρο είναι τετραψήφιου ποσού.

Την ίδια διαπίστωση, σχετικά με την πρόσληψη των αποφοίτων των τεχνικών και επαγγελματικών σχολών, έκανε και η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου. Όπως παρουσίασε στην Επιτροπή, οι τομείς με τις περισσότερες κενές θέσεις τον φετινό Μάρτιο ήταν τα εστιατόρια φτάνοντας στις 1.477, η γεωργία, η δασοκομία και η αλιεία που φτάνουν στις 1.202 θέσεις.

Αντιστοίχως, τα επαγγέλματα με τις περισσότερες θέσεις κατά την ίδια περίοδο ήταν οι εργάτες γεωργοκτηνοτροφίας (μικτών εκμεταλλεύσεων), με 981, οι μάγειροι με 730 και οι τραπεζοκόμοι με 513. Μεγάλες ανάγκες εργατικού δυναμικού παρουσιάζει παράλληλα και ο τουριστικός τομέας. Η κ. Αιμιλιανίδου σημείωσε ακόμη ότι η Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση, καθώς και η απόκτηση δεξιοτήτων και η διά βίου μάθηση, όχι μόνο δίνουν εύκολη πρόσβαση στην αγορά εργασίας αλλά και την ευκαιρία αυτο-εργοδότησης.

«Προκατάληψη, ο εχθρός της Τεχνικής»

Το ζήτημα της προκατάληψης έθιξε ο πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ Παναγιώτης Λυσάνδρου, τονίζοντας: «Ο μεγαλύτερος εχθρός της Τεχνικής είναι η προκατάληψη, την οποία πρέπει να πολεμήσουμε». Επιπλέον, ανέφερε πως για την ενίσχυση της Τεχνικής Εκπαίδευσης είναι απαραίτητη η δημιουργία νέας σχολής στην Πάφο και στη Νήσου. Επίσης θεωρείται αναγκαία η δημιουργία νέας σχολής στη Λεμεσό, ώστε το κτήριο που στεγάζει σήμερα τη σχολή να δοθεί στο ΤΕΠΑΚ. Ο κ. Λυσάνδρου τόνισε τη σημασία και των εσπερινών μαθημάτων ως διά βίου μάθησης, καθώς προσφέρουν επαγγελματική κατάρτιση σε ανειδίκευτους εργαζόμενους. Την ανάγκη μακροπρόθεσμου σχεδιασμού και αναβάθμισης της Τεχνικής Εκπαίδευσης διαπίστωσαν επίσης η ΟΕΛΜΕΚ και οι οργανωμένοι γονείς.

Σμπαράλια η Τεχνική Σχολή Λάρνακας

Την αναγκαιότητα να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα της υφιστάμενης Τεχνικής Σχολής Αγίου Λαζάρου εξέφρασαν οι εκπαιδευτικοί της μονάδας, σημειώνοντας ότι τελεί υπό κατάρρευση. Πιο συγκεκριμένα, ειπώθηκε ότι η εν λόγω σχολή παραμελήθηκε ανεπανόρθωτα, καθώς το υπουργείο σχεδιάζει την ανέγερση νέου κτηρίου έως το 2021. Ωστόσο, η κατάσταση παρουσιάστηκε ως «άθλια», καθώς αναφέρεται πως υπάρχουν σπασμένα πλακάκια και σπασμένα γυαλιά, φθορές σε αίθουσες και αποχωρητήρια, υποστελέχωση σε εκπαιδευτικούς και έλλειψη καθαριστριών.

Όπως σημειώθηκε ακόμη, τα προβλήματα αυτά υπάρχουν εδώ και τέσσερα χρόνια. «Το σχολείο δεν έχει διευθυντή, πράγμα αναγκαίο για να λειτουργήσει μια τεχνική σχολή», σημείωσε εκπαιδευτικός και πρόσθεσε πως από τους 26 καθηγητές που εργάζονται στο σχολείο, οι 19 είναι μεταφερόμενοι. Αυτό σημαίνει πως οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί βρίσκονται για περιορισμένο χρονικό διάστημα στη μονάδα, χωρίς να αναπτύσσουν την απαραίτητη επαφή με τα παιδιά. Σχετικά με τον εξοπλισμό, αναφέρθηκε πως πέρα από τη φθορά και τις καταστροφές, υπάρχουν χαλασμένοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, καρέκλες και θρανία που χρήζουν άμεσης αντικατάστασης και ότι τα αποχωρητήρια είναι τόσο προβληματικά που πολλοί από τους μαθητές χρησιμοποιούν τις τουαλέτες εστιατορίων που βρίσκονται περιμετρικά της μονάδας.

Επιπλέον επισημάνθηκε πως στη σχολή δεν υπάρχουν καθαρίστριες, πράγμα που θέτει σε κίνδυνο την υγεία όλων. Τέλος, έγινε αναφορά σε προβλήματα παραβατικότητας των μαθητών, ενδοσχολικής βίας και διακίνησης ναρκωτικών.